2007. november 23., péntek

Utazás a Csendes-óceán körül


Nahát, idén egyszer már volt nagy örömben részem, most ismét ugyanaz a szitu: bementem a könyvesboltba, szokásos csekkolás, és ráleltem a gyűjteményemből hiányzó DVD-re. Extra: épp most olvasom a könyv változatát...

2007. november 20., kedd

játék

Még a hőskorszakban volt egy Incredible Machines nevű játék, aranyos kis gépeket lehetett, illetve kellett építeni benne. Vitte az időt rendesen...

Elég ritkán játszok, ezért lehet, hogy sokaknak nem új, mindenesetre megmutatom mit találtam:


Letölthető innen: Crayon Physics

megérkezett (New Europe)



Örömmel észrevételezem, hogy Michael Palin: New Europe-ja felkerült a weblapjára!

2007. november 6., kedd

életjel

Mindenki megnyugtatására: még élek :)

Épp egy 5 napos családi mulatságon vagyunk túl, a Balaton mellett voltunk reorganizálódni, masszírozás, este tripla szauna + sör.... jó volt.

Előtte volt még egy érdekes esemény, ugyanis elmentem a pécsi M$ Technet fesztiválra. Ehhez kapcsolódóan egy Windows 2003 R2-es szerveres rendszer beüzemelésén is nagyrészt túl vagyok, csodálatos élmény volt, ahogy jöttek vissza az emlékek, miszerint milyen mulatságos is megerőszakolni a rendszert off-line média segítségével, amikor egy apró szolgáltatást szeretnél éleszteni. Konkrétan a Quota Manager-el küzdöttem, máig is hibákkal száll el az MMC, pedig mindent a leírás alapján csináltam. Elszoktam én ettől az apt-get segítségével... Debian alatt legalább a hálózatról az jön, aminek jönnie kell, nem pedig sorba kell pakolgatni a CD-ket, és összevadászni a feature-pack/service-pack/op.rendszer CD-kről a DLL-eket. Meg ez a hibrid grafikus felület/cmd line küzdelem, iszonyat...

A lényeg, hogy élek...

A következő bejegyzésig:

2007. szeptember 27., csütörtök

új blog

Elindítottam egy angol nyelvű blogot (ne tessék mosolyogni), ahol hasznosnak tűnő találmányaimmal kapcsolatban szeretnék értekezni az arra érdemes közönséggel.

Íme:

'http://qrtastechs.blogspot.com'

Várhatóak cikkek a következő témákban:
-UNIX pipes (ez már kész is)
-VNC
-OpenSSH
-VTUN
-iptables
-Google minden mennyiségben
-X
-mplayer
-meg minden, amit a Neten találok, és összeeszkábálok

2007. szeptember 12., szerda

Rezervátom

Kissé be vagyunk zárva ebbe a "bitch country"-ba, ami egyszerre elszomorít, és boldogít...
Az m1-en nyomják vasárnap 18:30-kor a Planet Earth (Bolygónk, a Föld) sorozatot, ami a természetfilmek királya/nője. Pro: egy év késésben csodálhatjuk, Contra: HD-ben én nem tudom nézni (bár ha valaki tudja a módját/árát az közölhetné velem)
A másik kedvenc aktuális témám Michael Palin New Europe-ja, Pro: volt nálunk is, rendelhető DVD-n, Contra:
...
Alex Richardson, our superhuman editor and Birmingham City supporter, has to complete the final edits - around 58 minutes per show for BBC1 and a shorter version for foreign sales.
...

Magyarul a nemzetközi verzió rövidebb lesz :( miért jó ez a BBC-nek?

Szóval jó is lenne nyugatabbra élni (ott jár a prémium minőség), meg nem is (legalább itt nem robbantgatnak a terroristák).



Rezervátom
Berendeztem én már a világom
És kirándulok - benne mint egy bölény
Akinek azér' van a rezervátom
Mert úgy szeret lakni, ahogy én

Elsétálok én a kerítésig
Nincs azon túl kedves a szememnek
Ha meg lenne, hát biztos hogy nem olyan
Amit egy ilyen kis világba beengednek


2007. szeptember 11., kedd

jobbat vártam :(

Mingle2 Internet Quiz - How Much Do You Know About the Internet?

Online Dating from Mingle2



Köszi kulfoldi!

titokzatos hibák

Közel 10 éve üzemeltetek szervereket, főleg Linux alapokon, és nagyon sokáig rejtélyes hibák (hálózati) után nyomozgattam kezdő éveimben, mire kiderült, hogy két fő probléma okozta ezeket:

-Layer2 (10/100, autosense, HalfDuplex/FullDuplex "elhangolódás"):
tünetei, hogy nagy fájlok másolásakor egyszer csak megáll a másolás (FTP, SCP), meg érdekes, hogy csak Firefox-al a weblap betöltése megszakad, esetleg a HTML forrás jelenik csak meg). Megoldás itt (fixálni a beállításokat switch, és szerver oldalon is): Debian, RedHat, Ubuntu

-Layer3 (MTU):
tünetei, hogy valami működik (pl. ssh), valami nem (ftp, scp), vagy csak egy idő után áll meg a TCP kapcsolat, mint a szög... tcpdump-al szépen lehet diagnosztizálni, mivel látszik, hogy erőlködik a kliens, de nem érti a túloldal felől érkező ICMP üzeneteket, amik a csomagok darabolására szólítanának fel.
Ezt tűzfalak okozzák, meg NAT-olt kapcsolatok, esetleg PPP-s szakaszok az adatútban, és két módon kell nekiállni: MTU csökkentés (1500-->1200-->300, stb.), vagy Path MTU discovery tiltása, ami Linux-on ez:

echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_no_pmtu_disc
,
Windows-on pedig dr.TCP.

Nehogy elfelejtsem: körültekintően kell eljárni, mert könnyen elzárhatjuk magunkat az adott eszköztől!

2007. szeptember 7., péntek

the best DVD player

Tegnap vettem egy új asztali DVD játékost, mivel az előző (típus, márka a szerkesztőségben) kipurcant, elég érdekes tüneteket produkálva. Esztinek meg ugye a napi kisVakond elengedhetetlen, szóval az új egy Philips 5690-es (ha már homár...). Később nézegetve a Netet találtam ezt a videót:

Ha tudtam volna, hogy vannak ilyen professzionális DVD-kupecek már régebben beruháztam volna!
Rickremixx in tha house

2007. szeptember 4., kedd

2007. augusztus 30., csütörtök

MAPs (ez is csak kisérlet)



beágyazás

Próbálgatom itt a különféle Google által kínált oldalelemek beágyazási lehetőségegeit, íme az időközben általuk is érzékelt igény alapján készített térkép megoldás:

View Larger Map

A videó sajnos lelóg, tudja valaki, hogy ezzel az IFRAME-s módszerrel hogyan lehet kilógni a frame-ből? Ha egyáltalán lehet... úgyhogy ezen még reszelni kellene :)

Meg jobb oldalt fenn a Picassa Webalbum-ból is van egy példa (azzal az a bajom, hogy egyszer körbemegy, aztán megáll :( )

Szépek, meg jók, de pl. a KML network-link lehetőség (Pl. Panoramio) a térképből hiányzik (ha rosszul tudom, akkor elnézést érte), úgyhogy azt le szeretném programozni... hamarosan várható lesz rá itt egy megoldás.

2007. augusztus 29., szerda

2007. augusztus 16., csütörtök

... idő mu(ú)latása ...


Ha már nincs időm hosszan írni, legalább mosolyogjon, aki ide betér. Elég eredeti a tornászlány alkalmazása koncerten!

2007. augusztus 2., csütörtök

MGMaps - a Google szigorít

Ezt nem gondoltam volna: a tegnapi MGMaps körlevél szerint a fejlesztőt "megfenyegette" a Google, hogy azonnal hagyja abba a Google Maps térképeinek használatát, mivel ez sérti a jogaikat... az ilyesmi viselkedés tudtommal eddig nem volt a Google sajátja, inkább megveszik a fejlesztőt, vagy a céget, ami az adott program mögött van, állást ajánlanak, stb.
Az is érdekes, hogy a cég által készített J2ME-s Google Maps kliensből a kezdetektől fogva hiányzik a GPS kütyük támogatása, mivel nem egy nagy dolog leprogramozni a dolgot. Kiváncsian várom a fejleményeket, ha egyáltalán lesznek.

2007. augusztus 1., szerda

Hohohohó!

Tegnap elmentem az egyik helyi horgászegyesülethez, és kiváltottam a horgászengedélyt :) már régóta gondolkoztam rajta, eddig csak a tettek hiányoztak. Aranyos volt a VIZSGA, ahhoz képest, hogy csak tájékozódni indultam arról, hogy miket tanuljak meg, esetleg milyen könyveket ajánlanak, hogy pró módra felkészülhessek nagy hirtelen elkezdtek a hölgyek kérdezgetni. Egy szaki is ült a szobában, jókat röhögött.

Szóval hamarosan fény- és tér- képes(!) beszámolókat fogok majd készítgetni hal(nem)fogási kalandjaimról! A nagy Elsőnek tervezett 2-3 napos horgászpartira szeptember végén kerül sor, de erről majd később... előtte még beszerzem a szerkót, kötöm a horgokat, előkéket, stb., gyakorlom a fenekező szett nagy távolságra történő bedobását, meg a bokrokkal szimulált elakadásból való kiszabadítást a lakótelepen.

2007. július 30., hétfő

Sarkig tár világ

2007. július 10-én számomra kissé váratlanul megjelent Michael Palin Sarkig tárt világ (Pole to Pole) DVD-je, magyarul! Kellemes meglepetés volt a könyvesboltban, pillanatra el is gondolkodtam, hogy mi van?, ezt beszereztem már (a magyarul megjelenteket már mind bespájzoltam), vagy rosszul látok? Aztán Internet közelből ellenőrizve tényleg friss, utólag látom, hogy már jó előre be is harangozták, sőt a megjelenés után is 'hamarosan megjelenik' státuszban maradt...

Egyszer a Spektrumon láttam az Utazás a Csendes-óceán körül utolsó epizódját, aztán valamelyik fórumon olvastam is, hogy a magyar királyin is leadták 1999 körül. Csak azt nem értem, hogy DVD-n hogy-hogy nem adták ki? Talán megvan a szinkron, és a jogtulajdonos nem engedélyezi? Az újraszinkron meg nem kifizetődő? Remélem egyszer ez a DVD is egy hasonlóan kellemes meglepetést fog okozni.
Majd valamikor talán meg is nézem mindegyiket, mert eddig csak bruttó fél órát néztem a tizeniksz lemezből :)

2007. július 23., hétfő

2007. július 19., csütörtök

2007. július 18., szerda

Brassói aprópecsenye

Nyaralás alkalmával Balatonfüreden egy jobbnak kinéző étteremben a fenn nevezett ételt kívántam (ill. kívántuk) elfogyasztani, aztán már sokadik alkalommal csalódnom kellett :( Zala megyében is jártam hasonlóan - valahogy arrafelé a szakácsok vagy másképp értelmezik a receptet, vagy csak a spórolás teszi, esetleg ez egy szabadon értelmezhető étel, csak a hozzávalók kell, hogy nagyjából stimmeljenek?
Egyébként ahol meg jól csinálják (a húgom, meg Óbudán a Zöld Kapu, pl.) egyezik a módszer. Nekem bejön, a Top10-ben biztos benne van. Minden esetre elhatároztam, hogy ezentúl ha étteremben brassóit rendelek előre megérdeklődöm hogyan készítik.
A hétvégén pedig megtanulom Ancsától a receptet!

2007. július 17., kedd

MGMaps







Követem ennek a kis programnak a sorsát, igéretes: http://www.mgmaps.com/

Egy probléma van vele: támogatja a térképek off-line letöltött változatának használatát, csakhogy a Nokia 6230i-vel folyamatosan engedélyért könyörög , hogy járuljak hozzá a helyi fájlrendszer eléréséhez. OK, tudom, hogy a digitálisan aláírt alkalmazásnál állandóra engedélyezni lehet, csakhogy a letölthető signed változat meg nem települ a telefonra.
Amíg ez nem oldódik meg valahogyan, addig a GPRS kapcsolatot eszi a program... vagy egyszer beszerzek egy új telót... egyelőre nem égetően fontos, mert 1. nem sokszor van rá szükség, 2. a GPRS nekem szerencsére olcsó ;-) 3. itthon mozgok (!!).

Ha külföldön lenne rá szükség, akkor persze más megoldás után kellene néznem.
A lényeg, hogy nagyon ott van a program, ügyes a fejlesztő(csapat).

Start

Kisérletileg útjára indítom ezt a blogot, hátha aktívabb leszek, mint a régiben (link direkt lehagyva).
Sajnálom egy kicsit a másikat, elvégre ott nagyobb szabadsága volt a fantáziámnak, viszont ennek ára is volt...